TR EN

KURUCU BAŞKANIMIZ

İzmit Lisesi mezunu olan Ayşegül Yıldız Türkiye ilk 60’ına girerek kazandığı Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi (İngilizce)’inde Sabancı bursiyeri olarak okumuş ve 1992 yılında mezun olmuştur. İhtisasını Dokuz Eylül Üniversitesi Psikiyatri Anabilim Dalı’nda tamamlayan Dr.Yıldız, 1998 yılında Minnesota Üniversitesi Manyetik Rezonans Araştırma Merkezi’nde “Psikiyatrik hastalıklarda beyin görüntüleme yöntemleri” üzerinde eğitim aldıktan sonra, Harvard Üniversitesi Massachusetts Genel Hastanesi Psikiyatri Anabilim Dalı Bipolar Kliniği’nde 3 yıl Araştırma Fellow’u (Üst ihtisas) olarak görev yapmıştır. Araştırmalarını 2001 yılından itibaren fiilen Türkiye’de sürdürmekte olan Dr.Yıldız, 2002 yılında Nöroloji, Psikiyatri, ve Farmakoloji alanlarında tüm Avrupada 40 yaşın altında en iyi sekiz bilim adamı arasına girerek Avrupa Nöropsikofarmakoloji Kolleji-ECNP Fellow’u seçilmiş; 2004 yılında ise Amerikan Psikiyatri Birliği-APA tarafından Bipolar Bozukluk alanında tüm dünyada “En iyi genç bilim adamı – The most promising International Young Scientist” seçilerek New York’ta alanın en prestijli ödüllerinden biri olan APA-Genç Beyinler ödülünü almıştır. Uluslararası saygın kurumlardan aldığı sayısız grant ve ödülün yanı sıra, yüksek kabul görmüş hipotezleri ve 2000’in üstünde atıf almış pek çok bilimsel eseri bulunan Dr. Yıldız’ın en önemli buluşu, Bipolar bozuklukta, hatta psikiyatride bir ilk olan hedefe yönelik tedavi geliştirilmesinde, bir protein kinaz C inhibitörü olan Tamoxifen Sitrat’ın Bipolar Bozukluk akut mani tedavisinde etkili olduğunu göstermesi olmuştur. Dr. Yıldız’ın bu çalışması, 2006 Eylül Avrupa Nöropsikofarmakoloji Kongresi Paris’te “En iyi klinik araştırma” olarak seçilmiş olup; bu buluş Reuters ve Bloomberg başta olmak üzere 81 uluslararası ajansta haber olmuştur. 2004 ve 2005 yıllarında Amerikan Ulusal Sağlık Örgütü-NIH te Konuk Doçent olarak ve 2006-2007 yılları arasında Harvard Üniversitesi McLean Hastanesi Psikiyatri Anabilim Dalı’nda Doçent olarak çalışan Dr.Yıldız, halen Dokuz Eylül Üniversitesi Psikiyatri Anabilim Dalı’nda ve Harvard Üniversitesi Uluslararası Bipolar Konsorsiyum’unda Profesör olarak çalışmalarını sürdürmektedir. Bipolar Bozukluk mani tedavisi için yeni ilaçların geliştirilmesi konusundaki araştırmaları ve duygudurum bozukluklarının patofizyoloji ve tedavisine ilişkin meta-analiz bulguları en yüksek impact faktörlü dergilerde yayımlanarak Amerikan Ulusal Sağlık Örgütü’nün yıllık olağan toplantısı NCDEU-New Clinical Drug Evlauation Unit, Society of Biological Psychiatry, ve ECNP gibi en prestijli uluslararası toplantılara konuşmacı olarak davet edilen Dr.Yıldız, ECNP-Avrupa Nöropsikofarmakoloji Kolleji Bilimsel Danışma Kurul’unda, Düzenleme Kurulunda ve European Neuropsychopharmacology dergisinin Editorial Board’unda görev yapan tek Türk Hekimidir. 2009-2020 yılları arasında 10 yılı aşkın süre Dokuz Eylül Üniversitesinde Klinik Araştırmalar Etik Kurulu Başkanı olarak görev yapmış olan Dr. Yıldız, duygudurum bozuklukları eşliğinde sık gözlenen intihar olgusu ile ülke çapında uğraşabilmek için 2012’de Duygudurum Vakfı-DUVAK’ı kurmuştur ve halen vakfın Kurucu Başkanı olarak görev yapmaktadır. DUVAK, kuruluşunun da ilanı olan ilk aktivitesini Kapadokya da Ekim 2012 de dünya liderleri ile Türk akademisyenleri buluşturan Bipolar Bozukluk Liderler Zirvesi ile yapmıştır. Dr.Yıldız, bu toplantıda planlanıp, çoğu dünya lideri toplam 114 ötorün katılımıyla gerçekleşen ve Oxford University Press tarafından yayımlanan ‘The Bipolar Book: History, Neurobiology, and Treatment’ isimli texbook’un da ilk editörüdür. Bu kitabın Türkçe çevirisi ve ‘Bir bilim adamının penceresinden çift olmanın aritmatiği’ isimli yeni kitabı yakında piyasaya sunulacak olan Dr. Yıldız evli ve bir çocuk annesidir.