TR EN

Bipolar Zirvesi Kapadokya Toplantısı 2012

2000 yıl önce M.S. 1. yüzyılda Anadolu’nun nadide bir bölgesi olan Kapadokya da Hipokrat öğretilerini takip eden Aretaeus isimli bir tıp hekimi mani ve melankolinin aynı insanda görülebileceğini saptamış ve bugün Bipolar ya da Manik Depresif Bozukluk olarak bildiğimiz hastalığın temellerini atmıştır. M.Ö. 5.yüzyılda ise, Kos (İstanköy)’lu Hipokrat Mani ve Melankoli’yi ayrı ayrı durumlar olarak farklı insanlarda tanımlamıştır.

19.yüzyılın ortalarına kadar psikiyatrik durumları anlamayarak ya da ırksal veya yönetsel amaçlar ile kötüye kullanarak yakan, kısırlaştıran veya öldüren ve bugün cadılar bayramı ile bu anıları silmeye çalışan dünyaya bu topraklarda bulunan psikiyatriye ve bipolar bozukluğa dair 2000 yıllık tıp tarihini hatırlatmak ve gelecek nesiller için bu topraklarda bir iz bırakmak amacıyla Duygudurum Vakfı-DUVAK tarafından, World Psychiatric Association ve TÜBİTAK destek ve ödülü ile 22-23 Ekim 2012 de Kapadokya da “Bipolar Bozukluk ve Depresyon alanlarında dünya çapındaki Bilim Liderleri ile Türk Akademisyenleri buluşturmak üzere Bipolar Disorder: Millennium Notes from Cappadocia-Bipolar Bozukluk: Kapadokya’dan milenyum notları” isimli toplantı düzenlenmiştir. Böylelikle, bu özel hastalığa ait malesef yaygın olarak bilinmemekte olan ve ülkemiz topraklarında bulunan 2000 yıllık tarih dünyaya duyurulmuştur.

E-Bulten Bilimsel Program Toplantı Programı Foto Galeri

Harvard Review of Psychiatry Special Issue